Wat is NLP

NLP is ontstaan als een methode. Een methode waarmee vaardigheden in een model konden worden gegoten. Zodat iedereen dit gedrag kon leren. Het is dus eerst een goede methode om vaardigheden te leren. Bij deze methode is het belangrijk om te werken vanuit een specifieke houding: nieuwsgierigheid en flexibiliteit.

Nieuwsgierigheid naar wat het is dat andere mensen anders laat zijn, nieuwsgierigheid naar weten hoe het werkt. Open staan voor nieuwe ideeën en inzichten, anders bekijken. Benieuwd zijn naar hoe het werkt. En vervolgens wil je de flexibiliteit om zelf te experimenteren, te spelen, om de dingen die je ontdekt toe te passen, om te proberen of en hoe het werkt.

Door het gebruik van deze methode zijn in de afgelopen 35 jaar de zogenoemde NLP-technieken en -modellen ontstaan: allerlei vaardigheden als recept, waarbij de besten als rolmodel hebben gediend. Algemene vaardigheden, en specifieke vaardigheden. Vaardigheden op het gebied van communicatie, training, therapie, gedragsverandering, management, coaching, en zo voort… NLP zit er vol mee.